rachunek prawdopodobieństwa
Kasia : Spośród liczb 1,2,3,4,5,8 wybieramy losowo trzy różne. jakie jest prawdopodobieństwo, że
wybrane liczby sa długościami
a) trójkąta b) trójkąta prostokątnego
c) trójkąta rozwartokątnego
16 sie 12:39
yht:
a)
A = (2,3,4), (2,4,5), (3,4,5), (4,5,8)
A = 4
b)
B = (3,4,5)
B = 1
c)
a≤b≤c − boki trójkąta
a
2+b
2>c
2 − ostrokątny
a
2+b
2=c
2 − prostokątny
a
2+b
2<c
2 − rozwartokątny
(2,3,4)
a
2+b
2=2
2+3
2=13
c
2=4
2=16
a
2+b
2<c
2 czyli rozwartokątny
(2,4,5)
a
2+b
2=2
2+4
2=20
c
2=25
a
2+b
2<c
2 czyli rozwartokątny
(3,4,5)
to znany trójkąt pitagorejski (prostokątny)
(4,5,8)
a
2+b
2=4
2+5
2=16+25=41
8
2=64
a
2+b
2<c
2 czyli rozwartokątny
Zatem
C = (2,4,5), (3,4,5), (4,5,8)
C = 3
16 sie 12:54
Kasia : dzięki
16 sie 12:55
Adamm: niech a, b, c to te liczby, i niech c>b>a
a) mamy przypadki
a=1 to
1+b>c>b, co być nie może
a=2 to
2+b>c>b, czyli c=b+1
b=3, 4 spełniają
a=3 to c=b+1, b+2
dla c=b+1 to b=4
c=b+2 być nie może
a=4 to musi być b=5, c=8
w sumie mamy 4 przypadki
(a, b, c)∊{(2, 3, 4), (2, 4, 5), (3, 4, 5), (4, 5, 8)}
b) dodatkowo że musi być to co w a) to musi być
c2=a2+b2
mamy
a=3, b=4, c=5
c) mamy mieć c2>a2+b2
(a, b, c)∊{(2, 3, 4), (2, 4, 5), (4, 5, 8)}
16 sie 12:58