Rownanie trygonometryczne nr 3
5-latek: Rozwiaz rownanie
6sin
2x+3sinxcosx−5cos
2x=2
===========================
6sin
2x+3sinxcosx−5(1−sin
2x)−2=0
11sin
2x+3sinxcosx−7=0
| sin(2x)+sin0 | | sin2x | |
Teraz sinx*cosx= |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
Pytanie
czy teraz moge sobie skrocic i napisac ze dalej to sie rowna sinx?
16 sie 11:46
Adamm: 2=2sin2x+2cos2x
4sin2x+3sinxcosx−7cos2x=0
(sinx−cosx)(4sinx+7cosx)=0
sinx=cosx lub 4sinx=7cosx
itd.
16 sie 11:48
5-latek: Dobrze
Adamm ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Rozumiem to co napisales
Mozesz odpowiedziec na moje pytanie ?
16 sie 11:52
Adamm: nie rozumiem o co pytasz
| sin2x | |
skrócić dwójki w wyrażeniu |
| ? |
| 2 | |
16 sie 11:53
16 sie 11:54
5-latek: tak o to pytam
16 sie 11:55
Jerzy:
Asolutnie nie !
16 sie 11:55
16 sie 11:55
5-latek: Bo jesli nie moge to nic mi to wymnozenie nie daje gdyz sin2x= 2cosxsinx i mam to samo co
przed wymnozeniem
16 sie 11:57
Jerzy:
Jasne,że nic Ci nie daje.
16 sie 11:57
5-latek: i o to chodzilo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki .
16 sie 11:58
Adamm: jeszcze inne rozwiązanie, takie które raczej byś wolał
4sin2x+3sinxcosx−7cos2x=0
z tej linijki można też rozpatrywać przypadki
1. cosx=0, wtedy
4sin2x=0
i badamy
2. cosx≠0
4tg2x+3tgx−7=0
t=tgx
4t2+3t−7=0
delta itd.
16 sie 12:05
5-latek: Czyli dostane
4sin
2x+3sinxcosx−7cos
2x =0
dla cos
2x≠0 dostane po podzieleniu przez cos
2x
4tg
2x+3tgx−7=0
tgx=k
4k
2+3k−7=0
Δ= 121
| −3−11 | | 14 | | 7 | |
k1= |
| = U=− |
| = − |
| = −1,75 |
| 8 | | 8 | | 4 | |
k
2= 1
tgx=−1,75 to x=−60
o20'+k*180
o i k∊C
tgx=1 to x= 45
o+k*180
o i k∊C
16 sie 12:13
5-latek: Dzieki bardzo za pomoc .
16 sie 12:14