rownanie trygonometryczne 2
5-latek: Rozwiaz rownanie
tg
3x−2tg
2x−tgx+2=0
zalozenie cosx≠90
o+kπ
tg
2x(tgx−2)−1(tgx−2)=0
tgx−2)(tg
2x−1)=0
(tgx−2)(tgx−1)(tgx+1)=0
tgx−2=0 to x= 63
o26'+kπ(to odczytalem z tablic
16 sie 10:56
Saizou :
| π | |
Uwaga: założenie to x≠ |
| +πk, k∊ℤ |
| 3 | |
i nie mieszaj miary łukowej i kątowej, w sensie 32
o26'+πk
16 sie 11:07
5-latek: Czesc
Saizou
| π | |
Dlaczego takie zalozenie skoro cosx=0 dla |
| +kπ? |
| 2 | |
To z e wzgledu na tangens .
To ostatnie to mam rozumiec ze powinno byc
x= 63
o,26'+k*180
o
16 sie 11:20
Saizou :
Cześć, mój błąd przy wklepywaniu do komputera
tak, albo w mierze łukowej (w sumie lepiej operować miarą łukową, bo jest przyjemniejsza
![emotka](emots/1/mruga.gif)
)
16 sie 11:22
5-latek: dzieki
16 sie 11:24
Jerzy:
| π | |
Założenie: x ≠ (2k + 1) |
| |
| 2 | |
( Tangens nie istnieje dla nieparzystej wielokrotności kata 90
0)
16 sie 11:24
5-latek: OK
16 sie 11:25