ciąg
marek: W ciągu arytmetyczny ma nieparzystą liczbę wyrazów
Suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych jest równa 76
zaś suma wyrazów stojących na miejscach parzystych jest równa 56
Oblicz środkowy wyraz tego ciągu oraz liczbę wszystkich jego wyrazów
15 sie 20:35
karty do gry :
S
p − suma parzystych
S
n − suma nieparzystych
S − suma wszystkich
a
1 − pierwszy wyraz
a
n − ostatni wyraz
| | a1 + an | |
as = |
| − środkowy wyraz |
| | 2 | |
n − liczba wyrazów
| n + 1 | |
| − liczba wyrazów nieparzystych |
| 2 | |
S = a
s * n
Dwa równanie dwie niewiadome.
15 sie 21:07
Mila:
Dobrze przepisałeś dane?
15 sie 21:07
marek:
Przepraszam ma być 70 zamiast 76
15 sie 21:11
Eta:
m −− liczba wyrazów nieparzystych
k −− liczba wyrazów parzystych
as −− wyraz środkowy ( mediana)
m−k=1 ( bo nieparzystych jest o jeden więcej
m+k=n
Sm=as*m=70 ( mediana * ilość wyrazów)
Sk=as*k=56
to (m−k)*as=14 ⇒ as*1=14 ⇒ as=14
(m+k)*as=126 ⇒ n*14=126 ⇒ n=9
15 sie 21:18
Mila:
2n+1 − liczba wyrazów ciągu
n+1 − liczba wyrazów o nieparzystych numerach
n− liczba wyrazów o parzystych numerach
a
n+1− środkowy wyraz ciągu
a
n+1=a
1+(n+1−1)*r=a
1+n*r
(a
1+n*r)*(n+1)=70 −suma wyrazów stojących na nieparzystych miejscach
| a1+r+ a1+r+(2n−1)*r | |
| *n=56⇔ |
| 2 | |
(a
1+nr)*n=56−suma wyrazów stojących na parzystych miejscach
−−−−−−−−−−−−−−−−
(a
1+n*r)*n+a
1+nr=70
(a
1+nr)*n=56
Odejmuję stronami:
a
1+nr=14−środkowy wyraz
14*n=56
n=4
2*4+1=9 − liczba wyrazów ciągu
15 sie 21:28