Usuń niewymierność
CzarnaMagia: 1/(3√4+3√6+3√9)
Odpowiedź wynosi : 3√3−3√2 ,
Próbowałem mnożyć razy 3√4+3√6−3√9 ale nie wychodziło. Wiem, że jak mam dwa składniki
trzeciego stopnia to mogę użyć wzoru na sumę bądź różnicę sześcianów, co zrobić jak są trzy
tak jak w tym przykładzie?
15 sie 18:08
karty do gry : pomnóż przez 3√3 − 3√2
15 sie 18:12
Adamm: x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
tutaj x=3√3, y=3√2
15 sie 18:14
Adamm: inny przykład
1 | | 3√7−3√5 | |
| = |
| |
3√49+3√35+3√25 | | 2 | |
15 sie 18:22
CzarnaMagia: Super , dzięki ! Jakaś wskazówka jak zauważyć przez co mnożyć w takich przypadkach?
15 sie 18:24
CzarnaMagia: Już czaję
![](emots/2/zeby.gif)
Wow ! Dzięki wielkie, teraz to rozumiem
![](emots/2/jezyk2.gif)
Cóż za magia matematyki
15 sie 18:25