egzamin
pewupe: Na egzamin przygotowanych jest 100 pytań.
Student zna odpowiedź na 80 z nich.
Egzaminator przerywa egzamin w chwili, gdy Student nie umie odpowiedzieć na pytanie, lecz nie
później niż po piątym pytaniu. Ocena końcowa jest równa liczbie pytań, na które odpowiedział
Student. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Student otrzyma ocenę co najmniej dobrą?
cos w ten desen?
80/100 + 79/99 + 78/ 98 + 77/97 + 76/96=
15 sie 16:18
Adamm: no nie
na początek
na ile musi odpowiedzieć pytań, by otrzymać ocenę dobrą?
15 sie 16:36
pewupe: 80
___=0.8 − tyle wie
100
musi odp na 4 lub 5
ogolna pula 100
(100 (99 (98 ( 97
1 ) * 0,8 + 1) * 0,8 1 ) * 0.8 + 1)
a moze tak?
24 sie 08:45
kochanus_niepospolitus:
| 80*79*78*77 | |
| <−−− musi odpowiedzieć na cztery pytania (czy odpowie na piątek, |
| 100*99*98*97 | |
to już nie jest istotne)
24 sie 09:08
Jerzy:
Witaj kochanus
Moim zdaniem to nie koniec.
Co najmniej dobrą, a więc odpowie na cztery lub na pięć pytań pod rząd.
24 sie 09:37
Blee:
Ale liczac dokladkie 4 + dokladnie 5 policzysz dokladnie to samo bo bedziesz mial
a) nie odpowie na ostatnie
b) odpowie na ostatnie
(a) + (b) = 1
24 sie 10:16