karty
pewupe: Z talii 52 kart wyciągnięto losowo jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to
siódemka, jeżeli wiadomo, że wyciągnięta karta nie jest ani figurą ani asem?
Z talii 52 kart wyciągamy losowo jedną kartę.
Rozpatrzmy zdarzenia:
A − wyciągnęliśmy asa, 4/52
B − wyciągnęliśmy kartę koloru czerwonego, 26/52
C − wyciągnęliśmy asa karo, 1/52
D − wyciągnęliśmy dziewiątkę. 4/52
Które z par zdarzeń są niezależne? C|d , A|D
1/13 * 9/13 = 9/169
dobrze?
15 sie 16:13
Mila:
A− wyciągnięto "7", jeżeli wiadomo, że wyciągnięta karta nie jest ani figurą ani asem
B− wyciągnięta karta nie jest ani figurą ani asem
|B|=52−4*4=36
|A∩B|=4
15 sie 16:45