prawopodobieństwo
ula: Wśród n losów na loterii są 4 wygrywające. kupujemy 3 losy. dla jakich n prawdopodobieństwo
tego, że wszystkie będą wygrywające jest większe od 0,2?
coś w tym zadaniu mi nie wychodzi
15 sie 12:02
Adamm: założenie: n≥4, n∊ℕ
| | 4 | | 3 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| >0,2 |
| | n | | n−1 | | n−2 | |
120>n(n−1)(n−2)
n(n−1)(n−2) jest oczywiście rosnące
dla n=5 mamy 120>60
dla n=6 mamy 120=120
odp. dla n∊{4;5}
15 sie 12:21
ula: dzięki ja rozwiązywałam jako nierówność i nie mogłam znaleźć rozwiązań
15 sie 22:08