wykaż
trójkąt:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ma miarę 75o
Wykaż,że średnia geometryczna długości przyprostokątnych
jest równa połowie długości przeciwprostokątnej
14 sie 23:28
Eta:
![rysunek](rys/133333.png)
a=c*sin15
o
b=c*cos15
o
mnożąc stronami
| 1 | | c | |
ab= |
| c2sin30o ⇒ √ab= |
| |
| 2 | | 2 | |
c.n.w
14 sie 23:32
kochanus_niepospolitus:
uzupełnienie do tego co napisała Eta.
Stosujemy wzór trygonometrycznych:
sin(2a) = 2*sina*cosa
14 sie 23:39
Eta:
14 sie 23:49
trójkąt: Dziękuję
15 sie 17:34