Liczba a jest pierwiastkiem równania 3x^2+5x+1=0
Asia: 1.Liczba a=(−5−√13)/6 jest pierwiastkiem równania 3x2+5x+1=0 Zatem?
a) 3a2+5a+1>0
b) 3a2+5a+1<0
c) 3a2+5a+1≤0
d) 3a2+5a≥0
14 sie 21:11
Asia: Obliczyłam deltę i według mnie jest równa 13. Ale nie wiem jak się zabrać do tego zadania
14 sie 21:12
5-latek: Odpowiedz c)
Dla a wartosc tej funlcji jest 0
wiec a i b odpada
Pozostaje c lub d
dla d 3a2+5a=−1 zeby po dodanium1 bylo 0 wiec 3a2+5a jest ≤0 b
zostaje c
14 sie 21:31
5-latek: a nawet 3a2+5a jest <0
14 sie 21:36
Mila:
Po co liczyłaś Δ?
| −5−√13 | |
Podstaw do wyrażenia 3a2+5a+1 liczbę |
| . |
| 6 | |
14 sie 21:56
Adamm: policzyłam deltę
![](emots/2/zeby.gif)
jakie to typowe dla maturzysty
14 sie 22:01
Mila:
Kochają deltę.
14 sie 22:02