proszę o rozwiązanie
Anna: Mamy trzy pudełka: w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6,
w drugim – 4 kule ponumerowane kolejnymi liczbami od 1 do 4
, a w trzecim – 5 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 5.
Losujemy po jednej kuli z każdego pudełka i tworzymy liczbę trzycyfrową w ten sposób,
że numer kuli wylosowanej z pierwszego pudełka jest cyfrą setek,
numer kuli wylosowanej z drugiego pudełka jest cyfrą dziesiątek,
a numer kuli wylosowanej z trzeciego – cyfrą jedności tej liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona liczba jest podzielna przez 4.
14 sie 16:45
14 sie 17:51
Eta:
|Ω|=6*4*5=120
liczba jest podzielna przez 4 jeśli dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4
zatem pierwszą cyfrę setek wybieramy dowolnie na 6 sposobów z {1,2,3,4,5,6}
dwie ostatnie to 12, 24,32,44 −− 4 sposoby z {1,2,3,4} i {1,2,3,4,5}
|A|=6*4
14 sie 17:56
Anna: dziękuję bardzo
14 sie 18:19
Pytający:
Milu, nic nie pominęłaś, ale pomyliłaś cyfrę setek z cyfrą jedności. Eta dobrze rozwiązała.
14 sie 18:27
Anna: numer kuli wylosowanej z trzeciego – cyfrą jedności tej liczby. ( {1,2,3,4,5} )
z 18:10
to dlaczego jest tam zapis x36
14 sie 18:40
Mila:
Dziękuję Pytający.
Anno No tak , odwróciłam cyfry, patrz na rozwiązanie Ety.
Już nie będę rozpisywać. Masz wyjaśnione wcześniej.
14 sie 19:18
Anna: dziękuję jeszcze raz
14 sie 20:42
Eta:
14 sie 20:54