Wyznaczanie obszaru zbieżności szeregu.
LiczenieMiNieIdzie.: | n!xn | |
Witam! Taki szereg: ∑n=1∞ |
| . Policzyłem promień, R=e. Więc x∊(−e,e). No |
| nn | |
więc wziąłem się za sprawdzanie zbieżności dla x=e. I tu jest problem. D'Alembert zawiódł (
wyszło 1). Do porównawczego i ilorazowego jakos nie mogę nic wymyślić... To rzeczywiście jest
taki skomplikowany przykład, czy da się prościej, tylko ja tego nie widzę?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
14 sie 15:58
LiczenieMiNieIdzie.: | n!xn | |
Albo: jak policzyć granicę lim (n→∞) |
| ? |
| nn | |
14 sie 16:03
karty do gry : Warunek konieczny sprawdziłeś ?
14 sie 16:04
Adamm: n!en/nn | |
| →1 |
(n/e)n√2πnen/nn | |
szereg ∑
n=1∞√2πn jest rozbieżny → ∑
n=1∞n!e
n/n
n jest rozbieżny
14 sie 16:05
LiczenieMiNieIdzie.: No właśnie nie mogę wykombinować, jak tą granicę ruszyć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. A wiem, że wyjdzie
∞ ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
14 sie 16:05
LiczenieMiNieIdzie.: Skąd wziąć to (n/e)n √2πn en/nn ? Jest jakiś sposób wedle którego to powstało?
14 sie 16:08
14 sie 16:09
LiczenieMiNieIdzie.: Nie no, na takie coś to bym w życiu nie wpadł
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. Dzięki!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
14 sie 16:22