Które równanie
niejestem923: Które równanie tworzy z równaniem ( x+y)/2 + 3 = 2y−4x układ spełniony przez parę (1,5)?
a)x−y=2(x−2y)
b)y=3x+2
c)y−2x=0,5(y+x)
d)5=x+y−6
Jest na stronie już to pytanie tylko ze źle ustawionymi nawiasami. W książce jest odpowiedz C.
Mi wychodzi B, to książka sięmyli czy ja?
mat: Zauważ ze wlasnie zarówno B jak i C spełnia x=1, y=5
5−2*1=0.5*(5+1)
5−2=0.5*6
3=3 i koniec
ALE:
wezmy początkowe równanie:
x+y+6=4y−8x
6=3y−9x /:3
2=y−3x
y=3x+2 co jest tym samym co B, więc nic nie wnosi..