granica ciagu
Jack: Czym ograniczyc ten ciag?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim = [n( |
| + |
| + |
| + ... + |
| )] |
| | (n2+1) | | (n2+3) | | (n2+3) | | (n2+n) | |
n−>
∞
14 sie 11:08
karty do gry : | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≤ ∑ |
| ≤ ∑ |
| |
| | n2 + n | | n2 + k | | n2 + 1 | |
| n | | 1 | | n | |
| ≤ ∑ |
| ≤ |
| |
| n2 + n | | n2 + k | | n2 + 1 | |
Wystarczy przemnożyć przez n oraz zastosować twierdzenie o trzech ciągach.
14 sie 11:28
Jack: a mógłbyś podać mi sam wynik?
14 sie 18:04
Pytający:
| | n | | 1 | | n | |
n * |
| ≤ n * (∑k=1n |
| ) ≤ n * |
| |
| | n2 + n | | n2 + k | | n2 + 1 | |
Wynik to 1.
14 sie 18:15
Jack: czy policzenie tego w ten sposob jest poprawne?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim [n( |
| +( |
| +...+( |
| = |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
n−>
∞
lim [n(n
2+1)
−1+(n
2+2)
−1+...+(n
2+n)
−1)
n−>
∞
| | (n2+1)−1+(n2+n)−1 | |
lim [n( |
| *n) |
| | 2 | |
n−>
∞
| | (n2(1+n/n2)−1+(n2(1+n/n2)−1 | |
lim [n( |
| *n) |
| | 2 | |
n−>
∞
n−>
∞
14 sie 18:43
Jack: poprawione
czy policzenie tego w ten sposob jest poprawne?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim [n( |
| + |
| +...+ |
| )= |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
n−>
∞
lim [n(n
2+1)
−1+(n
2+2)
−1+...+(n
2+n)
−1)
n−>
∞
| | (n2+1)−1+(n2+n)−1 | |
lim [n( |
| *n) |
| | 2 | |
n−>
∞
| | (n2(1+n/n2)−1+(n2(1+n/n2)−1 | |
lim [n( |
| *n) |
| | 2 | |
n−>
∞
n−>
∞
14 sie 18:44
Jack: w 4 rownaniu powinno byc (n2(1+n/n2))−1
14 sie 18:56
Jack: nikt tego nie sprawdzi?
14 sie 23:48
Adamm: 2 do 3 linijka
skąd ta równość
14 sie 23:56
Jack: wzor na sume ciagu arytmetycznego
15 sie 00:08
Adamm: a to nie jest ciąg arytmetyczny
15 sie 00:09
Jack: (n2+1)−1+(n2+2)−1+...+(n2+n)−1 ?
15 sie 00:10
Jack: przeksztalcilem na wyrazy do potegi −1, pomijam n wystepujace przed nawiasem i sume ciagu
arytmetycznego przedstawiam za pomoca wzoru
15 sie 00:12
Jack: "pomijam chwilowo"
15 sie 00:12
Adamm: (n2+1)−1, (n2+2)−1, ..., (n2+n)−1
to nie są kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego
15 sie 00:13
Jack: to w jaki sposob to rozwiazac, nie korzystajac z szeregow?
15 sie 00:14
Adamm: patrz post karty do gry
sumy są od k=1 do n
15 sie 00:16
Jack: nie chce za pomoca sumy, tylko za pomoca granicy ciagu
15 sie 00:18
Adamm: aha
to powodzenia
15 sie 00:19
Jack: zamykam temat, policzylem to juz
15 sie 02:00