Zadanie dla 4 klasisty
Zadanie dla 4 klaissy: "Wielbłądy w pewnym małym mieście,
uszu i garbów miały dwieście.
Lecz tyle samo garbów miały
wielbłądy dwu i jednogarbne.
Ile jest jednych i drugich ".
x−ilość wielbłądów 1−garbnych
y−ilość wielbądów 2−garbnych
2x+2y+x+2y=200
2y=x
4y+3x=200
2x=y
x=18.(18)
y=36.(36)
zakładam, że to jest zła odpowiedź, bo to dla 4 klasisty to raczej powinna być liczba całkowita
Ktoś, coś?
Może jest okej ?
14 sie 00:52
Adamm: zamieniłeś 2y=x (co jest dobrze) na 2x=y (co jest już źle)
14 sie 00:58
Zadanie dla 4 klaissy: Rzeczywiście pomyłka, ale czy nie powinno być na odwwrót właśnie?
Lecz tyle samo garbów miały
wielbłądy dwu i jednogarbne.
skoro miały tyle samo garbów to tych 1−garbnych musiało być 2 razy więcej niż 2 garbnych więc
2x=y
14 sie 01:01
Adamm: 2x wielbłądów jest więcej niż x wielbłądów
(no chyba że x=0, a ujemnych wielbłądów nie widziałem)
więc jeśli 2x=y to dwugarbnych jest więcej
14 sie 01:03
Zadanie dla 4 klaissy: Jeśli ma być tyle samo garbów to w obu grupach to tych jednogarbnych musi być więcej (
dokładniej dwa razy więcej )
Mając takie równanie ( tu akurat sprzeczne)
x=y
po lewej stronie mamy mniej garbów więc żeby ilośc garbów po obu stronach była taka samo , lewą
stronę mnożymy razy 2
2x=y
14 sie 01:10
Adamm: właśnie ci napisałem dlaczego dwugarbnych jest więcej
czytaj ze zrozumieniem
14 sie 01:12
Zadanie dla 4 klaissy: chwila, muszę to przemyśleć, bo chyba mam jakiś zastój
14 sie 01:12
Eta:
40 jednogarbnych i 20 dwugarbnych ( razem mają 80 garbów
80 uszu i 40 uszu ( razem mają 120 uszu
razem garbów i uszu mają 200
14 sie 01:18
an: Jeżeli to jest zadanie z 4 klasy to wydaje mi się że rozwiązne powinno być podobnie j/n
wielbłądów jednogarbnych jest dwa razy więcej wynika z treści
a więc na jednego dwugarbnego przypada dwa jednogarbne i taka trójka posiada:
1*2 garby +1*2 uszu+ 2*1garb +2*2 uszu= 10
Łącznie uszów i garbów jest 200 czyli mamy 200:10=20 trójek
czyli 20 dwugarbnych i dwa razy więcej jednogarbnych czyli 40
14 sie 11:51
Michalina :
14 sty 15:11
Jolanta:
x− ilość dwugarbnych. 2x ilość ich garbow
2x −ilość jednogarbnych. 2x ilość ich garbow
(x+2x)*2 ilość uszu. = 6x. ilość uszu
2x+2x+6x=200
10x=200
x=20 ilość dwugarbnych
2x=40. Ilość jednogarbnych
14 sty 19:19