wmagania 1 gimnazjum
Matbaza: Cześć.
Wymagania − klasa 1 gimnazjum podaje coś takiego przy okazji działu RÓWNANIA:
„umie zbudować równanie o podanym rozwiązaniu (P)”
O co tu chodzi?
13 sie 20:31
Matbaza: Albo to: „umie rozwiązywać równania bez stosowania przekształceń na wyrażeniach algebraicznych
(K)”
Czyli że co? W pamięci? Na oko? Podstawiając liczby?
13 sie 20:37
Mila:
![rysunek](rys/133311.png)
1)
np. rozwiązaniem równania jest liczba 5
Budujesz równanie:
x=5 / obie strony równania ( elementarnego) mnożysz przez 3
3*x=15 / od obu stron równania odejmujesz 4
3x−4=11 i masz równanie
Spr.
L=3*5−4=11=P
2) możesz w pamięci albo tak:
2x+5=7 rysujesz graf , góra to zapis równania, dół działania odwrotne i wpis liczb do kratek
wynik: x=1
Nie martw się nauczą Cię.
13 sie 20:54
Matbaza: Dzięki bardzo za odzew i rozjaśnienie niejasnego.
Pozdrowienia.
13 sie 20:58
Mila:
13 sie 20:59