rownanie wielomianowe
natalia 2222: (x+1)3(x2+2x+1)(x2+5)=0
wynik powinien wyjsc −1
w pierwszym wychodzi mi −1 o ile sie nie myle
w trzecim 0
a w drugim 1
czy moglby ktos mi pomoc?
13 sie 18:19
Jolanta: x+1=0
x=−1Δ
x2+2x+1=0
(x+1)2=0
x=−1
x2+5≠0
x=−1
13 sie 18:24
5-latek: To nie jest prawidlowa odpowiedz do zadania. owszem x=−1 ale ten pierwiastek jest wielokrotny.
13 sie 18:29
Adamm: nie ma czegoś takiego jak pierwiastek wielokrotny w odniesieniu do równań
13 sie 18:31
Adamm: x(ex−1)=0
tutaj jakiej krotności jest pierwiastek x=0 ?
bez sensu
13 sie 18:32
Jerzy:
To pierwiastek podwójny.
13 sie 18:33
5-latek: byc moze
13 sie 18:33
Adamm: Jerzy, definicja pierwiastka wielokrotnego równania f(x)=0 ?
13 sie 18:33
Jerzy:
W odniesieniu do funkcji kwadratowej.
13 sie 18:34
Jolanta: (x+1)(x+1)(x+1)(x+1)(x+1)(x2+5)=0
x=−1 x=−1 x=−1 x=−1 x=−1
pierwiastek pieciokrotny x=−1
13 sie 18:34
Adamm: dla wielomianu (x+1)5(x2+5) mamy x=−1 jako pierwiastek pięciokrotny
nie ma to znaczenia przy rozwiązywaniu równania (x+1)5(x2+5)=0
13 sie 18:35
5-latek: Tak ale gdzie Natalia222?
13 sie 18:37
natalia 2222: dziekuje za odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a mianowicie dlaczego pani po wyliczeniu
pierwszego nawiasu wpisala −1Δ?
13 sie 18:40
5-latek: Pani piszemy z duzej litery z szacunku do drugiej osoby
Co do pytania to odpowie Jolanta
13 sie 18:43
Jolanta: oj to niechcący
13 sie 18:50
Mila:
(x+1)3*(x2+2x+1)*(x2+5)=0
x2+2x+1=(x+1)2
Równanie będzie miało postać:
(x+1)5*(x2+5)=0
(x+1)5=0 lub x2+5=0 − brak rozwiązań bo x2+5>0 dla każdego x∊R
zatem x+1=0
x=−1
=====
13 sie 19:12