pytanie dotyczące strony
kama: Mam takie pytanie ponieważ przeglądam sobie matury i trafiłam na zadanie, w sumie ciągi
rozumiem,
ale skąd na dole jest podzielić na 3 nijak nie wiem wydaje mi się, że to błąd autora, proszę
zerknijcie
i wytłumaczcie czy mam rację, czy się jednak mylę według mnie
powinno być 2016: 2 a nie na 3 przecież tak jest we wzorze oto link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4726.html
13 sie 15:19
Jerzy:
Ty jesteś przytomna ? −3n > − 2016 , więc aby obliczyć n, dzielimy przez −3
13 sie 15:24
kama: Czy Ty jesteś przytomny i nie wrzeszcz na mnie tylko spójrz na sam dół zadania finał suma czemu
jest podzielone na 3 a nie na 2 ?
13 sie 15:30
Adamm: tak, powinno być /2
13 sie 15:31
Eta:
| 2016 | |
..... = |
| *671= 676 368 −− poprawna odpowiedź |
| 2 | |
13 sie 15:33
kama: Dziękuję bardzo za odpowiedź i niech to da komuś do myślenia.
13 sie 15:34
Eta:
Inny sposób rozwiązania
an=2016−3n >0 n<672 ⇒ n=671
S671= me*671 , me =a336 −−− mediana
a336=2016−3*336=1008
S671=1008*671= 676 368
13 sie 15:38
kama: Zgadza się, zadanie nie jest trudne, ja tylko tak mam, że jak ktoś mądry,
a za takiego uważam autora strony napisze tak czy siak to to jest dla mnie prawda oczywista
i stąd nie mam pewności uznać od razu, że się pomylił wolę się upewnić i was mądrzejszych
zapytać,
a Jerzemu powiem − przepraszam
![emotka](emots/1/z_jezorem.gif)
.
13 sie 15:43
Jerzy:
To ja przpraszam Ciebie
13 sie 15:57
kama:
13 sie 16:01