Zbadać czy istnieje objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX funkcji
Xarara: Hej, mam takie oto zadanie
Zbadać czy istnieje objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX funkcji y=2√xe−x.
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Od czego mam zacząć?
13 sie 14:42
Adamm: V=π∫0∞4xe−xdx=π
13 sie 14:52
Adamm: V=4π
pomyłka
13 sie 14:52
Xarara: A co zrobić jeśli objętość by nie istniała?
13 sie 15:14
Adamm: nie istniałaby gdyby całka nie byłaby zbieżna
13 sie 15:16
Xarara: Nadal nie rozumiem.
Czemu liczysz całkę ∫0∞ 4xe−x?
13 sie 16:18
Jerzy:
Skoro nie masz podanych granic całkowania,to trzeba przyjąć całą dziedzinę.
13 sie 16:27
Xarara: Ok, a co z 4xe−x?
13 sie 16:31
Adamm: jeśli funkcję f(x) obracamy względem osi x, w przedziale [a;b], to bryła
powstała w ten sposób ma objętość π∫abf2(x)dx
13 sie 17:19
Xarara: Dzięki.
13 sie 17:49