aqd
s: https://www.zadania.info/d70/20995
Mógłby ktoś powiedzieć czy w punkcie 8 nie rozmiem czy trzeba dawać jakiś komentarz
lo g[x(x+ 3)]− log [x (x+ 2)] = lo g2 .
Rachunek wygląda niewinnie, ale x = − 1 wcale nie jest rozwiązaniem równania! (Bo argumenty
logarytmów wychodzą ujemne.) Z drugiej strony, x = − 1 jest rozwiązaniem równania x(x+−3)
log x(x+ 2) = lo g2 . Po prostu lewa i prawa strona równości
13 sie 12:59
s: chodzi o to ,że nie jest x=−1 nie jest ,ale jednocześnie jest rozwiazaniem równania wiec czy
trzeba dawać jakis kometarz
13 sie 13:00
s: przyjaciel 5−latek?
13 sie 13:16
s:
13 sie 13:16
Adamm: gdzie x>0
13 sie 13:31
postronny:
A tak mniej więcej to o co pytasz?
13 sie 13:52
Eta:
Dziedzina : x(x+3)>0 i x(x+2)>0 ⇒ D=
x∊( −∞, −3)U(0,∞)
Równanie przybiera postać:
| x(x+3) | |
| =2 ⇒ x+3=2x+4 ⇒ x= −1∉D |
| x(x+2) | |
Odp: równanie jest sprzeczne
13 sie 14:02