rozkład
Benny: X i Y są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie wykładniczym z wartością oczekiwaną 1.
U=2X+Y, V=X−Y
Jak znaleźć rozkład (U,V)?
Znalazłem pewne twierdzenie o transformacji.
| 1 | |
fU,V(u,v)=e−(2U−V)/3* |
| |
| 3 | |
Zastanawiam się teraz w jakich granicach to mam całkować, żeby dostać dystrybuantę.
13 sie 11:22
g: Przy liczeniu dystrybuanty F(u0,v0) trzeba spełnić nierówności:
u ≤ u0
v ≤ v0
u+v ≥ 0
u−2v ≥ 0
czyli np. tak: 0 ≤ u ≤ u0, −u ≤ v ≤ min(u/2, v0)
13 sie 17:58
Benny: | u | |
Jak mam tutaj określić kiedy minimum będzie |
| a kiedy v0? |
| 2 | |
15 sie 18:41
g: Dwa przypadki:
1) u0/2 ≤ v0: 0 ≤ u ≤ u0, −u ≤ v ≤ u/2
2) u0/2 > v0: 0 ≤ u ≤ u0, −u ≤ v ≤ v0
15 sie 18:54
Benny: Dobra coś mi się pochrzaniło. Dystrybuanta będzie określona na dwóch przedziałach, tak?
| 1 | |
F(u,v)= |
| 0∫u0 −u∫u/2e−(2u−v)/3dvdu dla u0/2≤v0 |
| 3 | |
| 1 | |
|
| 0∫u0 −u∫v0e−(2u−v)/3dvdu dla u0/2>v0 |
| 3 | |
15 sie 19:06
Benny: Kurczę, ale mam obliczyć P(U∊(0,6) i V∊(0,6)) i coś mi nie wychodzi.
15 sie 20:03
g:
![rysunek](rys/133336.png)
To nie licz dystrybuanty tylko całkę z funkcji gęstości po trójkącie.
Górna część kwadratu 6x6 nie spełnia warunku u−2v≥0.
15 sie 22:59
Benny: No, ale gdybym jednak chciał dostać dystrybuantę tego rozkładu to jak miałbym całkować?
16 sie 10:18