wyznacz liczbę A różniczkowalność
Mikas: Wyznacz taką liczbę A ∈ R, »e funkcja f dana wzorem
| | 1−cos(x) | |
f(x)= |
| dla x≠0 |
| | ex−1−x | |
f(x)= A dla x=0
jest różniczkowalna w zerze.
Tułam się po teoriach, wykładach z analizy itp, ale nie mogę za bardzo tego zebrać w całość.
Stawiam, że potrzebne będzie obliczenie pochodnej lewo i prawostronnej wyrażenia, później
wykombinować coś, żeby była ciągła w zerze i fajrant, ale kurczę coś mi to nie wychodzi
13 sie 08:17
Godzio:
| 1 − cos(x) | | 0 | |
| → [ |
| ] |
| ex − 1 − x | | 0 | |
| | 1 − cos(x) | | sin(x) | |
limx→0 |
| =H limx→0 |
| = |
| | ex − 1 − x | | ex − 1 | |
13 sie 10:35
Mikas: | | sin(x) | | | |
ostatnia linijka, zmiana |
| na |
| =1 |
| | ex −1 | | | |
Nie rozumiem tego
13 sie 14:45
postronny:
Dzielisz licznik i mianownik przez x.
13 sie 14:47
Mikas: tak, ale jakim cudem wychodzi później 1/1? dla mnie to dalej jest nieoznaczony, przeciez x−>0
13 sie 14:48
Mikas: | | cos(x) | |
zrobiłbym drugiego d' hospitala, wyszłoby wtedy |
| i to przy x−> 0 daje faktycznie |
| | ex | |
13 sie 14:50
karty do gry : Gdy x → 0 to
13 sie 14:50
karty do gry : do granicy
nie można zastosować twierdzenia d'Hospitala.
13 sie 14:51
postronny:
| | 0 | |
A dlaczego nie można? Masz |
| i stosujesz regułę H. |
| | 0 | |
13 sie 15:01
Jerzy:
postronny ma rację.
13 sie 15:03
Adamm: | | ex−1 | |
karty do gry chodzi o to, że granica |
| występuje przy liczeniu pochodnej |
| | x | |
funkcji wykładniczej
13 sie 15:03
Mikas: ok, rozumiem mniej więcej wasz tok rozumowania. Czyli teraz liczbą A jest po prostu 1? O to
chodzi w tego typu zadaniach?
13 sie 15:24
Adamm: musi być ciągła by była różniczkowalna, więc musi być A=1
ale jeszcze musisz sprawdzić, czy dla A=1, pochodna w punkcie x=0 istnieje
13 sie 15:26
Mikas: Tak, a dobrze rozumuję, że skoro jest to funkcja stała, to w każdym punkcie ma pochodną równą
0?
Szczerze ciężko mi jest sobie wyobrazić jak miałbym to policzyć z definicji
13 sie 15:28
Mikas: Tzn w sumie nie, mogę to zrobić też z definicji, momencik.
13 sie 15:29
Mikas: hmm wychodzi mi coś takiego:
x=0 h−>0
| | f(x+h)−f(x) | | 1−1 | |
lim |
| = na dobrą sprawę nie mamy tu zmiennych, więc |
| |
| | h | | 0 | |
13 sie 15:32
Mikas: z czego ta pierwsza jedynka jest ciut większa od 1, a 0 z mianownika jest ciut większe niż 0,
czyli powinno wyjść, ee 1? Nie, coś nie tak.
13 sie 15:33
Mikas: Przepraszam, burza mózgu. W mianowniku równe 0, w liczniku ciut wiecej niż 0, 0/x=0
13 sie 15:34
Mikas: Jeżeli to w miarę o to chodziło to dziękuję wam wszystkim za pomoc.
13 sie 15:34
Mikas: | | f(x+h)−f(x) | | 1−1 | |
lim |
| = lim |
| |
| | h | | 0+ | |
13 sie 15:36
Jerzy:
...= limx→0ex = [e0] = 1
13 sie 15:38