sprawdzenie rozwiązania
Brandon: Sprawdzenie rozwiązania.
Uodowdnić, że e*x ≤ ex dla x≤1
I tutaj mam pomysł, żeby x zapisać jako eln(x)
wtedy lewa strona to e1+ln(x) ≤ ex
i mamy 1+ln(x) ≤ x
no i widać ewidentnie że dla x≤1 się zgadza. a dokładnie dla x∊(0,1] , wiadomo że jak będzie
ujemny to tożsamość jest oczywista.
Pytanie czy dobrze myślę?
12 sie 19:49
Adamm: trzeba to jeszcze udowodnić
pochodne wchodzą w grę?
12 sie 19:52
Brandon: tak
12 sie 19:52
Adamm: to skorzystaj z wypukłości by udowodnić 1+lnx≤x
12 sie 19:52
Adamm: 1+lnx jest wypukłe, a x to jego styczna w punkcie x=1,
więc musi być 1+lnx≤x
12 sie 19:54
Mila:
1)x≤0 sprawdzić pierwszą nierówność dla x=0 oraz x<0
2) zał. x>0 ( bo tylko liczby dodatnie możesz logarytmować w R)
dla x=1 zachodzi równość
narysuj wykresy
f(x)=ln(x) i g(x)=x−1
powinno wystarczyć.
12 sie 20:24