Dla jakich wartości parametru m równanie ma 2 pierwiastki róznych znaków
beti19: Witam
Proszę pomóżcie w zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+(m−1)x+m = 0 ma dwa pierwiastki różnych znaków?
Jest to równanie z parametrem, których ja nie potrafię rozwiązywać... czy mogę
napisać tak − że równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach dla m ≤ 0
i skorzystać ze wzorów Viete'a ?
x1 * x2 = ca = m1 = m
nie bardzo wiem jakby to zadanie rozwiązać ..........
12 sie 19:47
Adamm: 1. ma mieć 2 pierwiastki, więc Δ>0
2. mają być różnych znaków, więc jeden dodatni, jeden ujemny
czyli musi być x1x2<0
bo jeśli x1x2<0, to musi być jeden dodatni, a jeden ujemny
a jeśli jest jeden dodatni, a jeden ujemny, to musi być x1x2<0
więc to warunek równoważny
12 sie 19:50
Jerzy:
Dwa warunki:
1) Δ > 0
12 sie 19:52
beti19: no oki .... czyli rozwiązuję normalnie równanie.......
obliczam Δ
x
2+(m−1)x+m=0
Δ=b
2−4ac= (m−1)
2−4*1*m= m
2−2m+1−4m = m
2−6m+1 − i teraz znowu obliczam Δ ?
Δ=b
2−4AC= (−6)
2 − 4*1*1= 36−4 = 32
m
1=
−b−√Δ2a =
6−2√82
m
2=
6+2p{82
iloczyn pierwiastków równania wyszedł mi 1 no i dalej nie wiem co mam zrobić
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
czy ja to dobrze rozwiazuję
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
12 sie 20:48
Adamm: źle rozwiązujesz
m1*m2=1
no dobra, nic to nie wnosi
miało być x1*x2
12 sie 20:52
beti19: to proszę Adamm naprowadź mnie jak to zadanie rozwiązać
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
12 sie 21:15
Eta:
1/Δ>0
1/Δ= m
2−6m+1>0 Δ
1=32
√Δ1=4
√2
m
1=3+2
√2 v m
2=3−2
√2
m∊( −∞, 3−2√2)U(3+2√2,∞)
2/
m<0
Jako odp : wybierz część wspólną warunków 1/ i 2/
12 sie 21:25
Mila:
x2+(m−1)x+m = 0
1) Δ>0⇔m2−6m+1>0⇔Δm=32, √32=√16*2=4√2 stąd:
m<3−2√2 lub m>3+2√2
i
2) x1*x2<0⇔x1*x2=m⇔
m<0
3) m<0 ⋀(m<3−2√2 lub m>3+2√2)⇔
m<0
12 sie 21:30
Eta:
12 sie 22:10
beti19: Eta Mila − dziękuję
13 sie 00:42
beti19:
13 sie 00:43