mechanika kinematyka
mechanika kinematyka: Czy ogarnia ktoś zadanie 578? ja go nie potrafie zrozumiec, robi się coś z przyspieszeniem
unoszenia stycznym i normalnym, ale nie wiem jak to sie robi... plis pomozcie bo juz ktorys
dzien na to patrze i dalej nic
http://imgur.com/a/V6SnG
wiem ze taki wzor na to mniej wiecej jest:
pb= pa + pba
pba= pba
n(normalna) + pba
t(styczna)
pba
n = Ω
2 * AB
pba
t = ε * AB
12 sie 17:40
mechanika kinematyka: *pba to przyspieszenie wzgledne punktu b wzgledem punktu
12 sie 18:49
mechanika kinematyka: a
12 sie 18:50
mechanika kinematyka: AB − odlegosc pkt A od pkt B
jakby obliczalo sie przyspieszenie punktu C na podstawie przyspieszeinia pkt A to byłoby coś
takiego
pc= pa + pca
pca= pcan + pcbt
pcan = Ω2 * AC
pcat = ε * AC
tylko kompletnie nie wiem skad wiedziec w ktora strone wektory pban pcan pbat pcat skad to
wiedziec, jaka jest zasada skad to wiedziec xd
12 sie 18:56
mechanika kinematyka: błąd w jednej linijce wyzej:
*pca= pcan + pcat
12 sie 18:56
: to nie kwadrat się porusza tylko zbiór punktów, które na poczatku były w wierzchołkach kwadratu
13 sie 10:38
mechanika kinematyka: no ok ale jak na egzaminie mialem takie zadanie i narysowac wektor przyspieszniea pkt c i go
obliczyc to jak go narysowac
13 sie 15:09