Pokazać indukcyjnie, że jeżeli dla ciągu c_n (n≥ 0) spełnione są warunki:
Pat: Witam serdecznie,
Zadanie:
Pokazać indukcyjnie, że jeżeli dla ciągu cn (n≥ 0) spełnione są warunki:
w klamrze 3 działania
{ c0 = −3
{ c1 = 1
{ cn = 2cn−1 − cn−2 for n≥ 2
to cn = 4n − 3 dla n ≥ 0
Mam rozwiązanie tego zadania tylko nie rozumiem 2 warunku w indukcji gdzie jest założenie
indukcyjne
cn = 4n −3
ck = 4k −3
ck +1 = 4k +1 ( dlaczego tak ? nie powinno być (4k+1)−3 )
Teza: ck+2 = 4k+5 ( moim zdaniem powinno być (4k+2)−3
i rozwiązanie:
ck+2=2*ck+1 −ck = 2* ( 4k+1)−4k+3 = 8k+2−4k+3=4k+5
Proszę o podpowiedź dlaczego tak jest ?
12 sie 17:17
Adamm: ck+1=4(k+1)−3
nawiasy
12 sie 17:19
Pat: Nie rozumiem odpowiedzi nie odpowiedziałeś na pytania.
W rozwiązaniu tego zadania na ćwiczeniach było tak moje sugestie są obok w nawiasie i pytam
dlaczego
np pod ck +1 znalazło się takie coś 4k + 1 a nie to co w nawiasie w mojej opini
12 sie 17:26
mat: ck=4k−3
ck+1=4(k+1)−3=4k+4−3=4k+1
ck+2=4(k+2)−3=4k+8−3=4k+5
i mamy sprawdzić, że ck+2=2ck+1−ck
4k+5=2[4k+1] −[4k−3]
4k+5=8k+2−4k+3
4k+5=4k+5 czyli sie zgadza
12 sie 17:30
Mila:
Masz zapis: ck=4k−3
Jeżeli obliczasz wartość następnego wyrazu to:
ck+1=4*(k+1)−3=4k+4−3=4k+1
ck+2=4*(k+2)−3=4k+8−3=4k+5
Konkretnie :
c3=4*3−3=9
c4=4*4−3=13
c5=4*5−3=20−3=17
12 sie 17:39
Pat: Dzięki wielkie wszystko wiem !
12 sie 17:53