obszar całkowania
komar: czy obszar z funkcji x
2/4+y
2=1 z=0 z=x+2y+5 będzie we współrzędnych walcowych:
| ⎧ | −2<=r<=2 | |
| ⎨ | 0<=phi<=2pi |
|
| ⎩ | 0<=z<=rcos(phi)+2rsin(phi)+5 | |
12 sie 17:11
komar:
13 sie 00:46
Adamm: nie
13 sie 01:42
Adamm: x=2rcosφ
y=rsinφ
r∊[0;1]
φ∊[0;2π]
z∊[0;2rsinφ+2rcosφ+5]
J=2r
13 sie 01:48
Adamm: wynik, 10π
13 sie 01:50
komar: niestety nie do końca, ponieważ napisałem sam obszar. Dlaczego J=2r i rε[0;1] ?
13 sie 02:11
13 sie 11:09
Adamm: pomyśl co by było gdyby r∊[−1;1]
nasz obszar wyznaczylibyśmy 2 razy
13 sie 11:16