Pytanko o równanko.
Jasiek: Pytanko o równanko.
1/x−6 = 0
W odpowiedziach napisali, że nie ma rozwiązań dla tego równania, a czy czasem jak za x'a nie
podstawię 6, to nie otrzymam tego 0?
12 sie 15:45
Antonni: zapis jest niejasny
12 sie 15:46
Antonni: Poza tym walnij sie najpierw w glowe a potem jeszcze raz przecytaj to co napisales
12 sie 15:48
Jasiek: w liczniku jest jedynka, a w mianowniku x−6 i całe wyrażenie jest równe 0.
12 sie 15:49
Adamm: 1/0=0
![](emots/2/pytajnik.gif)
to jakiej szkoły ty chodziłeś?
12 sie 15:53
Adamm: tego w podstawówce uczą
przez 0 nie dzielimy
12 sie 15:58
Jasiek: Rzadko kiedy w zadaniach występuje taki przypadek, to też nie trudno o pomyłkę z zapominalstwa.
0 uznawać można też jako fałsz, ale nie usprawiedliwiam się − moja wpadka, nie do końca
potrafię określać "matematycznie" i mam braki, z czym też się nie kryje.
Dzięki za lekcję
12 sie 16:01
Jasiek: to jeszcze zapytam o jedno,
Mamy takie równanie:
(x2 − 3x +2) / (x−2) = 0
Obliczyłem Δ, i teraz pytanie − > Czy poprawnym zapisem będzie:
x1 = (3−1)/2 ≠ 1
x2= 2
12 sie 16:17
Adamm: x≠2 (nie dzielimy przez 0)
x2−3x+2=0
x=1 lub x=2
zatem
x=1
12 sie 16:35
Jasiek: Aj źle przepisałem przykład z "Kiełbasy": (x2 − 3x +2) / (x−1) = 0
Czyli ten zapis x=1 lub x=2, będzie poprawny, jak go zostawię na arkuszu, prawda?
Oczywiście pamiętając o odpowiedzi, że tylko jeden z tych x−ów jest rozwiązaniem.
12 sie 16:39
Mila:
Pamiętaj Alero nie dziel przez zero! , to słowa mojej Profesorki − znakomitej absolwentki
przedwojennego Uniwersytetu Wileńskiego.
12 sie 16:40