Mam problem z wyznaczeniem granic całkowania
Reko:
Oblicz całkę ∫ x+y d(x,y) po M:={(x,y)∊R2 |1≤x2+y2≤9}. Czy granicami będą obszary typu:
−1≤x≤1, −√9−x2≤y≤√9−x2 ?
12 sie 12:46
Benny: Podziel na dwie całki, y będzie ok, ale x będzie od −3 do −1 w pierwszej całce, a w drugiej od
1 do 3
12 sie 12:50
piotr: Od razu widać, że całka jest 0.
∫02π∫13 (rcosθ + rsinθ)r dr dθ = 0
12 sie 13:01
Reko: Więc będzie to wyglądało tak: ∫ z wyniku ze środka (dla x od 1 do 3, dla y powyższe
pierwiastki), w środku ∫x dx+∫y dx(dla x od −3 do −1, dla y pierwiastki)? No i jeszcze muszę
uwzględnić odpowiednio −1≤x≤1 dla −√9−x2≤y≤−√1−x2 i √1−x2≤y≤√9−x2?
12 sie 13:03
Reko: Piotr możesz wyjaśnić laikowi? Z góry dzięki
12 sie 13:05
piotr:
![rysunek](rys/133306.png)
Można też tak:
∫
−3−1[ ∫
−√9−x2√9−x2 (x+y) dy] dx +
+ ∫
−11 [∫
−√9−x2−√1−x2 (x+y) dy] dx +
+ ∫
−11 [∫
√1−x2√9−x2 (x+y) dy] dx +
+ ∫
13[ ∫
−√9−x2√9−x2 (x+y) dy] dx =
12 sie 13:47
piotr: obszarem całkowania jest pierścień o promieniu wewn. = 1 i zewn. = 3
przechodząc do współrzędnych biegunowych walcowych mamy:
x = r cosθ
y = r sinθ
jakobian przekształcenia J = r
granice całkowania:
1 ≤ r ≤ 3
0 ≤ θ ≤ 2π
ponieważ ∫02π sinθ dθ = 0 oraz ∫02π cosθ dθ = 0, to całka
∫02π∫13 (rcosθ + rsinθ)r dr dθ = 0
12 sie 13:59
Reko: Dzięki wielkie za pomoc!
13 sie 10:54