kombinacje
ula : ile jest liczb dwunastocyfrowych, których suma cyfr jest równa 3?
mi wychodzi 66 a w odp jest 78
11 sie 22:00
Mila:
x
1+x
2+.......+x
12=2 ponieważ x
1≥1
Liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
Zastosowałam kombinacje z powtórzeniami.
11 sie 22:08
Eta:
300000000000000 −−− 1 taka liczba
| | 11! | |
1|11000000000000 −−− |
| = 55 |
| | 9! | |
| | 11! | |
1|2000000000000 −−− |
| = 11 |
| | 10! | |
| | 11! | |
2|1000000000000 −−−− |
| = 11 |
| | 10! | |
razem : 78 takich liczb
11 sie 22:09
Eta:
Poprawiam chochlika
| | 11! | |
1|1100000000000000 −−− |
| = 55 |
| | 2!*9! | |
11 sie 22:10