grupy
Adamm: mam pytanie
mamy jakiś homomorfizm f:G→G'
i tworzymy zbiór H w ten sposób
jeśli f(h)=f(e) to h∊H, gdzie e jest jednością
jak udowodnić że H jest dzielnikiem właściwym G?
11 sie 21:54
Adamm: e jest jednością G, oczywiście
11 sie 21:55
mat: |H| jest dzielnikiem właściwym |G|?
11 sie 21:55
Adamm: proszę?
11 sie 21:56
mat: w senie ze moc zbioru H, i moc zbiou G bierzemy pod uwage, tak? Bo nie znam innego dzielnika
jak tego odnoszącego sie do liczb
11 sie 21:56
Adamm: w sensie, dla każdego a∊G, aHa−1=H
11 sie 21:57
Adamm: dzielnikiem normalnym, pomyliłem
11 sie 21:59
mat: aha, czyli po rpstu podgrupą normalna
11 sie 22:00
Adamm: tak
11 sie 22:03
mat: troche mi sie ten warunek nie podoba
f(h)=f(e)⇒h∊H
nie powinno byc na odwrót?
11 sie 22:06
Adamm: w sensie, H to zbiór tych wszystkich h, takich że f(h)=f(e)
11 sie 22:08
mat: Aha, to spoko
Weźmy dowolny h∊H oraz g∊G. Pytamy czy ghg
−1∊H ?
f(ghg
−1)=f(g)*f(h)*f(g
−1)=f(g)*f(e)*f(g
−1)=f(g*e*g
−1)=f(g*g
−1)=f(e)
i koniec
11 sie 22:13
Adamm: dziękuję!
nie wiedziałem nawet jak zacząć
11 sie 22:16
Adamm: nie trzeba jeszcze udowodnić że h∊gHg−1 ?
11 sie 22:56
mat: Nie, to co napisałem jest warunkiem równoważnym na to by podgrupa była normalna
(najczęściej sie go stosuje)
11 sie 23:02
mat: aHa
−1 = H ⇔ aHa
−1⊂H
spróbuj pokazać
11 sie 23:06
Adamm: to dlatego że h=g(g−1hg)g−1 ?
11 sie 23:28
Adamm: czyli jeśli dla każdego h∊H oraz g∊G mamy ghg−1∊H, to również g−1hg∊H, więc
g(g−1hg)g−1∊gHg−1
11 sie 23:32
mat: Troche mi sie nie podoba ten fragment (ze g−1hg∊H). Moze tak jest, ale nie widze
Niech h ∊H oraz g∊G wtedy ghg−1∊H (z założenia), więc g−1h−1g∊H (element odwrotny
istnieje)
więc h−1=g(g−1h−1g)g−1∊gHg−1. Zatem i h∊gHg−1 (bo gHg−1 grupa)
11 sie 23:42
Adamm: tak, ale skoro dla każdego g to zachodzi, to w szczególności dla g−1
i to po prostu chciałem przekazać
11 sie 23:46
mat: tzn ja tego nie widze za bardzo, ze tak mozna sobie zrobic
![](emots/2/zeby.gif)
(z g), ale jest pozno....moze
masz racje
11 sie 23:50
mat: na pewno jest takie przejście:
ghg−1∊H to g−1h−1g∊H
11 sie 23:51
mat: my nie mozemy tutaj tak sobie wymienić g na g−1 nagle...
11 sie 23:52
mat: tylko skorzystac z tego, że element odwortny istnieje i tak wyglada jak napisałem
11 sie 23:52
Adamm: dlaczego? w końcu dla każdego g∊G coś takiego zachodzi
11 sie 23:52
mat: w tym momencie to g jest jakby ustalone
11 sie 23:53
mat: Tzn mówie, moze masz racje, najlepiej jakbym spojrzał na to jutro...
11 sie 23:53
Adamm:
11 sie 23:54