matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
matma:
Na okręgu opisano trapez prostokątny o podstawach a i b Wyznacz pole trapezu
11 sie 20:58
Mila:
a+b
*2r
2
11 sie 21:05
kochanus_niepospolitus:
e = b−a
⎧
b+a = c+d −> b+a−c = d
⎩
c
2
+ e
2
= d
2
c
2
+ (b−a)
2
= (b+a−c)
2
c
2
+ b
2
− 2ab + a
2
= b
2
+ a
2
+ c
2
+ 2ab − 2ac − 2bc c(a+b) = 2ab
2ab
c =
a+b
(a+b)*c
P =
= a*b
2
11 sie 21:07
Eta:
P=ab [j
2
]
========
11 sie 21:07
Eta:
P=(a+b)*r
ab
r
2
=(a−r)(b−r) ⇒ (a+b)*r=ab ⇒ r=
a+b
ab
P=(a+b)*
a+b
P=ab [j
2
]
=======
11 sie 21:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick