kkk
imie: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia tej liczby przez 3.
Miejsc zerowych nie ma funkcja określona wzorem
y=f(n)−1
y=f(n)+1
y=f(n−1)
y=f(n+1)
w ogole nie rozumiem
11 sie 15:06
Jerzy:
y = f(n) + 1
11 sie 15:17
Antonni: Pytanie
Jakie sa reszty z dzielenia liczby przez 3?
11 sie 15:17
Jerzy:
Funkcja y = f(n) + 1 nie ma miejsc zerowych, bo gdyby miała , musiałoby byc:
f(n) = −1 , gdzie f(n) jest reszta z dzielenia , a więc jest liczbą nieujemną.
11 sie 15:21
Antonni: Przeciez on /a nie odpowiada na pytania w ogole
Tylko prosze albo rozpisz .Albo nie rozumiem
Rozumiem zeby sie odezwal/a to tak .Mozna odpowiedz .Ale skoro uwazasz ze tak nalezy .
11 sie 15:25
imie: jestem cały czas ale robie na bieżąco zadania i potem właśnie do tych problematycznych wracam
11 sie 15:43
imie: jak coś prostego to szybko analizuje i podziękuje a takie jak tutaj to dla mnie abstrakcja i
wymaga to czasu
11 sie 15:45
Jerzy:
A czego tu nie rozumiesz ?
11 sie 15:46
Jerzy:
y = f(n) − 1 ( miejsce zerowe np. n = 3 )
y = f(n −1) ( miejsce zerowe np. n = 4 )
y = f(n + 1) ( miejsce zerowe np. n = 2)
11 sie 15:49
Jerzy:
Pomyłka ...y =f(n) − 1 ( miejsce zerowe np. n = 4 )
11 sie 15:50
Antonni: Nie odpowiedziales/as na moje pytanie z 15 : 17
11 sie 15:53
kochanus_niepospolitus:
reszta z dzielenia przez trzy: {0; 1 ; 2} takie masz reszty dzielenia liczby całkowitej przez 3
11 sie 16:04
kochanus_niepospolitus:
więc funkcja:
y = f(n) +1 nie będzie posiadała miejsc zerowych ponieważ zbiór wartości tejże funkcji to
{1,2,3}
11 sie 16:05
imie: nie odpowiedziałem bo nie wiedziałem co to ta cała reszta z dzielenia i dopiero to goglowalem a
co dopiero znać odpowiedź
11 sie 16:34
Antonni: Nie chce sie czepiac ale co to znaczy ze w liceum nie wiesz co to jest reszta z dzielenia ?
np 4 : 3=1 i r1
11 sie 18:42
imie: no z matmy orłem nie jestem
11 sie 19:42
Jerzy:
4:3 = 1 R1 , bo : 1*3 + 1 = 4
11 sie 19:44