Pierwiastek szóstego stopnia z -64
Pierwiastkowy: Mam do policzenia 6√−64
Tak to liczyłem:
6√−64=6√−1*64=6√i2*64=6√i2*2=i13*2
Czy tak ma być rozwiązane to zadanie?
11 sie 14:52
Antonni: nie
liczba ta ma 6pierwiastkow stopnia szostego
11 sie 14:59
Mila:
Wzory de Moivre'a znane? Czy inaczej trzeba?
11 sie 15:28
Pierwiastkowy: Inaczej
11 sie 15:29
Mila:
z=6√−64
z6=−64
z6+64=0
z6+26=0 ⇔
(z2)3+43=0 teraz wzór skróconego mnożenia
(z2+4)*(z4−4z2+16)=0
z2+4=0 lub z4−4z2+16=0
1)
z2−4i2=0⇔
(z−2i)*(z+2i)=0
z=2i lub z=−2i
lub
2) z4−4z2+16=0
masz równanie dwukwadratowe
Spróbuj sam rozwiązać, gdy nie dasz rady to pomogę.
11 sie 15:40
Pierwiastkowy: dzięki wielkie, dam rade rozwiązać
11 sie 15:48
Mila:
11 sie 16:02