Zaokrąglanie do 0,5 cm.
ussiedeissu: Dzień dobry! Chciałem zapytać, jak właściwie zaokrągla się do 0,5 cm.
Jak rozpoznać kiedy powinno być np.:
a) ≈1 cm
b) ≈1,5 cm
c) ≈ 2 cm
−−> Jakie są progi tego rodzaju zaokrągleń? Z góry dziękuję za odpowiedź
11 sie 14:17
Jerzy:
Zależy od następnej cyfry znaczacej. Jeśli jest mniejsz od 5 to w dół, jeśli większa, w górę.
1,54 cm ≈ 1,5 cm
1,56 cm ≈ 1,6 cm
11 sie 14:20
Jerzy:
Lub równa 5: 1,55 ≈ 1,6
11 sie 14:21
ussiedeissu: Tak tak ale chodzi mi o taką sytuację kiedy cała liczbę muszę zaokrąglić albo do liczby
całkowitej albo do
liczby z połówką
11 sie 14:27
Jerzy:
Daj konkretny przykład.
11 sie 14:27
ussiedeissu: Np.: 38,4≈38,5, a 27,2≈27 tylko nie wiem, od kiedy idzie w górę do połówki, a od kiedy w dół
do całości, a od kiedy jeszcze do całości w górę
11 sie 14:30
Jerzy:
Nie jest tak, jak piszesz.
38,4 ≈ 38
Albo inaczej:
38,44 ≈ 38,4 ale 38,45 ≈ 38,5
Do całości: 38,94 ≈ 38,9 ale 38,95 ≈ 39
11 sie 14:33
ussiedeissu: Może najlepiej byłoby, gdybym wstawił konkretne zadanie z odpowiedziami, tylko jest to zadanie
z trójkątami, więc nie bardzo wiem,
Jak by je tu wstawić, bo najlepiej byłoby gdybym zrobił zdjęcia, w każdym razie polecenie jest
takie:
Oblicz obwód trójkąta ABC na rysunku poniżej z dokładnością do 0,5 cm.
Obwody dokładne:
a) 33,48660795 cm −−> w odpowiedziach: 33,5 cm
b) 38,40360324 cm −−> w odpowiedziach: 38,5 cm
c) 27,17597394 cm −−> w odpowiedziach: 27 cm
d) 45,55408286 cm −−> w odpowiedziach: 45,5 cm
11 sie 14:40
Jerzy:
Chodzi o to czy wynik leży blizej połówki , czy bliżej całości
a) ≈ 33,49 ≈ 33,5 ( bo jest bliżej 33,5 niż 33)
b) ≈ 33,40 ≈ 33,5 ( j.w)
11 sie 14:46
ussiedeissu: No ok, tyle wiem, tylko nie do końca wiem, kiedy konkretnie jest taka sytuacja, że
wynik jest bliżej połówki lub bliżej całości, czy są jakieś progi?, Że np.:
Od 0,1 do 0,2 jest bliżej całości
A od 0,3 do 0,4 jest bliżej połówki? Bo jeżeli by nie istniały, to dość kontrowersyjnym
byłoby stwierdzenie, że 0,25 jest np. bliżej całości, a nie bliżej połówki.
11 sie 14:53
ussiedeissu: Po prostu skąd mam wiedzieć czy to jest bliżej połówki bądź bliżej całości?
11 sie 14:54
Jerzy:
Po prostu odejmuj:
33,5 − 33,49 = 0 ,01
33,49 − 33 = 0,49
0,01 < 0,49 , czyli jest bliżej do 33,5 niż do 33
ale np:
33,20
33,5 − 33,2 = 0,3
33,2 − 33 = 0,2 ( bliżej jest do 33 niż do 33,5 )
11 sie 14:59
11 sie 14:59
ussiedeissu: Ooooo super z tym odejmowaniem, dziękuję za odpowiedzi
11 sie 15:02
Jerzy:
W jego zadaniu nie ma klasycznego zaokrąglania
11 sie 15:02