prostokąt
Jasiek:
W prostokącie ABCD punkt E jest środkiem boku AB oraz |AB|: |DC|=
√3
| √21 | |
Wykaż ,że proste AC i ED przecinają się pod kątem α takim,że sinα= |
| |
| 14 | |
11 sie 14:04
Adamm:
![rysunek](rys/133301.png)
DE=
√x2+3/4
ES=
√x2+3/4/3
AC=
√x2+3
AS=
√x2+3/3
3/4=(x
2+3)/9+(x
2+3/4)/9−2cosα*
√x2+3√x2+3/4/9
| √21 | |
sinα= |
| ⇒ 14x=√7√4x4+15x2+9 ⇒ 4x4−13x2+9=0 |
| 14 | |
x=1 lub x=9/4
11 sie 14:30
Adamm: x=1 lub x=3/2
11 sie 14:34
Jerzy:
W tym prostokącie: |AB| : |CD| = 1 , a nie √3
11 sie 14:38
Adamm: myślałem że tam jest |CD|=√3 po prostu
11 sie 14:41
Eta:
![rysunek](rys/133302.png)
1/rysunek i oznaczenia zgodnie z treścią
2/Pole trapezu AECD:
| 1 | |
P= |
| −|AC|*|DE|*sinα i P=3a√3*a= 3a2√3 |
| 2 | |
3/ z tw. Pitagorasa : |AC|=
√4a2+12a2= 4a i |DE|=
√4a2+3a2=
√7a
4/ porównaj pola
| 3√21 | |
otrzymasz : ... sinα= |
| |
| 14 | |
Pewnie w treści "zjadłeś"
3
11 sie 14:45
Eta:
I jeszcze źle zapisałeś proporcję |AB| : |AD|=√3
11 sie 14:49