Rozwiązanie ukladu równań
Human: Jak najszybciej mozna rozwiązać taki uklad równan?
⎧ | −2xe−x2−y2(x2+3y2−1)=0 | |
⎩ | −3ye−x2−y2(x2+3y2−1)=0 |
|
Próbowałem zrobić coś takiego:
⎧ | (2x3+6y2x+2x)=0 | |
⎩ | (9y3+3x2y+3y)=0 | Jednak taki zapis nie wydaje mi się łatwiejszy i nadal
|
nie wiem jak to policzyć
z góry dzięki
11 sie 13:38
kochanus_niepospolitus:
1)
e
−x2−y2(x
2+3y
2−1) = 0
2)
−2x = 0 ∧ −3y = 0
więc:
1)
x
2 +3y
2 = 1 (co tutaj mamy
![](emots/2/pytajnik.gif)
)
2) x=y=0
11 sie 13:45
karty do gry : Układ równań:
a*b = 0
c*d = 0
daje następujące IV przypadki:
a = 0 i c = 0
lub
a = 0 i d = 0
lub
b = 0 i c = 0
lub
b = 0 i d = 0
11 sie 13:46
Jerzy:
No nie tylko
11 sie 13:47
kochanus_niepospolitus:
karty ... tutaj masz układ:
a*b = 0
c*b = 0
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
więc:
b=0 ∨ (a=0 ∧ c=0)
11 sie 13:47
Jerzy:
Np: P1(0;0) ; P2(1;0) ; P3(−1;0)
11 sie 13:48
Human: Z trgo co widzę, niestety dużo tych rozwiązań powychodziło, dzięki
11 sie 13:49
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... ale to nie są jedyne rozwiązania przecież
11 sie 13:49
kochanus_niepospolitus:
Human ... jest ich nawet NIESKOŃCZENIE wiele
11 sie 13:49
Jerzy:
A ja wcale nie twierdzę,że tylko te trzy ( dałem: Np: )
11 sie 13:51
kochanus_niepospolitus:
Ja ostatnio mam poważne problemy z czytaniem, doczytywaniem
11 sie 13:52
Human:
Trochę się zamotałem. Ten układ jest mi potrzebny do wyznaczenia ekstremów lokalnych. Chce po
prostu wyliczyć punkty w których może być to ekstremum.
11 sie 13:53
Jerzy:
To , do czego Ci to potrzebne, to wiedzielismy od początku
11 sie 13:54
Human: Jeśli jest nieskończenie wiele tych rozwiązań to które mam sprawdzić?
11 sie 13:58
Jerzy:
A może masz źle policzone pochodne .
11 sie 13:59
Human: f(x,y)=e−x2−y2*(x2+3y2)
Takie mi wyszły:
d/dx=−2xe−x2−y2(x2+3y2)+2xe−x2−y2
d/dy=−3ye−x2−y2(x2+3y2)+3ye−x2−y2
11 sie 14:04
Jerzy:
Druga źle.
11 sie 14:07
Human: d/dy= −2ye−x2−y2(x2+3y2)+3ye−x2−y2
Czy to coś zmieni w układzie równań?
11 sie 14:16
Jerzy:
Nadal żle, ale to i tak niewiele zmienia.
11 sie 14:18
Human: d/dy= −2ye−x2−y2(x2+3y2)+6ye−x2−y2
Teraz powinno byc dobrze
11 sie 14:20
Jerzy:
Teraz tak
11 sie 14:21
Human: Moglibyście powiedzieć co dalej z tym układem równań?
⎧ | −2xe−x2−y2(x2+3y2)+2xe−x2−y2 | |
⎩ | −2ye−x2−y2(x2+3y2)+6ye−x2−y2 |
|
11 sie 14:34
11 sie 14:35
Jerzy:
Tych rozwiązań jest nieskończenie wiele.
11 sie 14:35
Human: Więc co mam zrobić z takim zadaniem?
Napisać że nie da się policzyć ekstremów?
11 sie 14:38
11 sie 14:43
Jerzy:
Akurat w tych, które podałem 13:48
11 sie 14:50
Pierwiastkowy: Tak, widziałem. Tylko jak to sprawdzić że akurat tam mam badać?
11 sie 15:01
kochanus_niepospolitus:
⎧ | −2x(x2+3y2−1) = 0 | |
⎩ | −2y(x2+3y2−3) = 0 |
|
tych rozwiązań NIE BĘDZIE nieskończenie wiele:
1)
x = 0
y = 0
2)
x=0
3y
2−3=0 −> y = +/−1
3)
y=0
x
2 − 1 = 0 −> y = +/−1
4)
x≠0
y≠0
x
2−3y
2−1 = 0
x
2−3y
2−3 = 0
i tutaj brak rozwiązań
więc mamy dokładnie 5 rozwiązań tegoż układu:
(−1;0) ; (0;0) ; (1;0) ; (0;−1) ; (0;1)
11 sie 16:01
kochanus_niepospolitus:
w (3) miało być x = +/− 1
punkty (2) i (3) zakładają odpowiednio y≠0 i x≠0
11 sie 16:03