11 sie 12:05
Zmiana: Proszę
11 sie 12:12
mat: NWD(a,b)=NWD(a,b−a), b>a
Niech k=NWD(a,b) wtedy a=l1k oraz b=l2k, gdzie l1,l2∊N, oraz NWD(l1,l2)=1
b−a=l2k−l1k=k(l2−l1)
Chcemy pokazac, że NWD(a,b−a)=k tzn, że NWD(l1,l2−l1)=1
gdyby NWD(l1,l2−l1)>1 powiedzmy jakieś s>1
to l1=s*d1
l2−l1=s*d2
więc
l1=sd1
l2=s(d2+d1)
czyli NWD(l1,l2)≥s>1 sprzecznosc
11 sie 12:15
Adamm: przecież masz tam napisane
11 sie 12:16
Adamm: jak nie znasz elementarnych właściwości liczb, to się nie mieszaj w ich teorię
11 sie 12:21