równania różniczkowe
pudel i haneczka:
Z zapisu równania i rozwiązania równania różniczkowego postaci
y''+Ay'+By=g(x)
zachował się tylko jego fragment ; y''+3y'...
oraz jeden wyraz jego wronskianu w(−x2e−2x, ...)
Na tej podstawie odtworzyć i rozwiązać to równanie
11 sie 04:06
Mariusz:
Przykładowe rozwiązanie
−x2e−2x jest całką szczególną tego równania
Przypadek 1
λ=−2 jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
λ2+3λ+2=0
Przewidywanie ys
ys=x(ax+b)e−2x
g(x) będzie wtedy postaci
g(x)=(ax+b)e−2x
Przypadek 2
λ=−2 nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
λ2+3λ+B=0 , B≠2
ys=(ax2+bx+c)e−2x
g(x)=(ax2+bx+c)e−2x
11 sie 08:58
Andrzej:
g(x)≠y
3=−(x1+x2) ∧ x1*x2 = B ∧ x1=−2
i z wronskianu g(x)=x2
Czyli trzeba rozwiązać równanie:
y''+3 y' + 2y= x2
[Przy założeniu pierwiastków rzeczywistych,a nie urojonych lub podwójnych
równania charakterystycznego,co chyba oczywiste)
11 sie 11:56