ciągi
Jasiek:
Iloczyn pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równy 32
Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.
10 sie 20:54
Eta:
| | a | | a | |
an : |
| , |
| , a, aq ,aq2 |
| | q2 | | q | |
iloczyn tych wyrazów : a
5=32 ⇒
a=2=a
3
10 sie 20:58
piotr: a5q(1+2+3+4) = 32
za mało danych
10 sie 20:59
Eta:
2 sposób
a*aq*aq2*aq3*aq4=32 ⇒ a5q10=32 ⇒ (a*q2)5=32 ⇒aq2=2=a3
10 sie 20:59
Eta:
10 sie 21:00
kochanus_niepospolitus:
(a3)5 = S5
10 sie 21:07
Eta:
"kochanusie"
Nie S
5 ( suma ) tylko
iloczyn pięciu wyrazów
10 sie 21:11
kochanus_niepospolitus:
no tak tak tak

iloczyn miało być
10 sie 21:13
Eta:
10 sie 21:14