Oblicz podaną sumę,stosując zwykłe działania arytmetyczne a następnie korzystają
Tomasz: Oblicz podaną sumę,stosując zwykłe działania arytmetyczne a następnie korzystając ze wzoru na
sumę
początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
a) 1+2+4+...+64
10 sie 19:19
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
![](emots/2/pytajnik.gif)
dodać nie potrafisz
10 sie 19:25
kochanus_niepospolitus:
bierzesz do małpki kalkulator i liczysz:
1+2+4+8+16+32+64 = ...
10 sie 19:26
Tomasz: 127 a skąd się wzięły te liczby 8,16,32,?
10 sie 19:33
Eta:
1+2+4+8+16+32+64= ..=
127
a
1=1 , q=2 n=7
S
7=2
7−1=
127
10 sie 19:33
Eta:
a1=1 a2=2 a3=4 q=2
1,1*2,2*2,4*2,8*2,16*2,32*2 = 1,2,4,8,16,32,64 ( n=7 ilość wyrazów
10 sie 19:36
Tomasz: z mianownikiem we wzorze nic nie robię q−1 ?
bo tam w liczniku to 27−1 rozumiem resztę też tylko ten zapis w ułamku nie
10 sie 19:40
Adamm: 2−1 to 1 przecież
10 sie 19:41
Tomasz: ok już rozumiem całość tam trzeba wszędzie podstawić w ułamku
10 sie 19:42
Eta:
10 sie 19:43
Tomasz: mam kolejne zadanie w którym mam problem
Drugi wyraz malejącego ciągu geometrycznego jest równy 20 a czwarty wyraz wynosi 5 Oblicz sumę
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu?
10 sie 19:46
Eta:
| a4 | | 1 | |
a2=20, a4=5 to q2= |
| = ... = |
| ⇒ q=1/2 lub q= −1/2 |
| a2 | | 4 | |
| 1 | | a2 | |
ciąg malejący więc q= |
| i a1= |
| = ...=40 |
| 2 | | q | |
a
n: 40,20,10,5,......
| 1−(1/2)10 | |
S10=a1* |
| = ........... dokończ |
| 1−(1/2) | |
10 sie 19:55
Tomasz: mogę coś skrócić w ułamku ?
10 sie 20:06
Tomasz: (1/2)10 dziwny wynik wyjdzie
10 sie 20:06
Eta: Nie ma "dziwnych" wyników ( wynik to wynik
| 1 | | 80*1023 | |
S10= 80*(1− |
| )= |
| =........ |
| 1024 | | 1024 | |
10 sie 20:09
Tomasz: jeżeli dobrze to wynki jest taki:79,921875
10 sie 20:11
Eta: tak
10 sie 20:17