Równanie - błąd?
cas: Gdzie jest błąd?
Odp. równanie nie ma rozwiązań
| x+2 | | x | | 2x2 | |
| + |
| = |
| |
| x+2 | | x+2 | | x2−4 | |
| (2x+2)(x−2) | | 2x2 | |
| − |
| = 0 |
| (x+2)(x−2) | | (x−2)(x+2) | |
| (2x+2)(x−2) − 2x2 | |
| = 0 |
| (x+2)(x−2) | |
10 sie 18:39
Eta:
D: x∊R{−2,2}
mnożymy równanie obustronnie przez x2−4
x2−4+x(x−2)=2x2 ⇔ −2x=4 ⇒ x= −2∉D
odp: równanie sprzeczne
10 sie 18:56
Eta:
W przedostatniej linijce ( tak nie można skracać!
powinno być ( licznik przyrównujemy do zera:
(2x+2)(x−2)−2x2=0
2x2−4x+2x−4=2x2
−2x=4
x= −2∉D
10 sie 19:00