wyznacz ciag arytmetyczny
granica: Liczby (2x−1,4,x−2) tworza ciag arytmetyczny. Wyznacz x.
4=(2x−1)+(x−2) : 2
4=2x2−4x−x+2 :2
pogubilam sie juz w tym, nie wiem co powinnam robic dalej.
2x2−5x+2
10 sie 13:18
kochanus_niepospolitus:
a skąd ten x
2
10 sie 13:20
kochanus_niepospolitus:
zapis:
| | x−2 | |
4 = (2x−1)+(x−2) : 2 jest równoznaczny z zapisem: 4 = (2x−1) + |
| |
| | 2 | |
tak trudno prawidłowo pisać
10 sie 13:20
kochanus_niepospolitus:
2*4 = (2x−1) + (x−2)
8 = 3x − 3
x = ...
10 sie 13:21
Antonni: Mysle ze ktos myli sie specjalie .
Nikt przy zdrowych zmyslach nie pisze x2 gdzie go nie ma
10 sie 14:52