Najmniejsza i największa wartość funkcji
stokrotkę: Wyznacz najmniejszą i największa wartość funkcji y=x(32+x2) w przedziale <−3; 1>
10 sie 09:43
Jerzy:
fmin = f(−3)
fmax = f(1)
10 sie 09:46
stokrotkę: a możesz w skrócie powiedzieć jak to zrobić?
za x podtawiam −3 i 1?
10 sie 09:50
Jerzy:
Tak, tylko musisz jeszcze uzasadnić dlaczego tak.
Funkcja jest ciągła i jej pochodna wynosi: f'(x) = 3x2 + 32.
Ponieważ pochodna jest stale dodatnia, to funkcja jest stale rosnaca.
10 sie 09:53
stokrotkę: Czyli jeszcze trzeba policzyć pochodną?
10 sie 09:58
Jerzy:
Już Ci policzyłem.
10 sie 09:59
stokrotkę: Rozumiem.
Okej, dziękuję bardzo.
10 sie 10:01