równanie
Jasiek: Wykaż ,że równanie x4−4x3+5x2−8x+16=0
nie ma rozwiązań
9 sie 23:25
równanie:
x4−4x3+5x2−8x+16=0
x4−4x3+5x2−8x+16=(x2−2x)2+(x−4)2>0
wniosek : .................
9 sie 23:29
Adamm: x4−4x3+4x2+x2−8x+16=0
x2(x−2)2+(x−4)2=0
wniosek?
9 sie 23:31
Jasiek:
Dzięki
9 sie 23:32
Mariusz:
(x
4−4x
3+4x
2)−(−x
2+8x−16)=0
(x
2−2x)
2−(−x
2+8x−16)=0
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y−1)x2+(−2y+8)x+ |
| −16)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−64)(y−1)−(2y−8)
2=0
(y
3−y
2−64y+64)−(4y
2−32y+64)=0
y
3−5y
2−32y=0
y(y
2−5y−32)=0
Δ=25+128=153
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y−1)x2−(2y−8)x+ |
| −16)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y−4 | |
(x2−2x+ |
| )2−(√y−1)2(x− |
| )2=0 |
| | 2 | | y−1 | |
| | y | | y−4 | |
(x2−2x+ |
| )2−(√y−1x− |
| )2=0 |
| | 2 | | √y−1 | |
| | y | | y−4 | | y | | y−4 | |
(x2−(2−√y−1)x+ |
| − |
| )(x2−(2+√y−1)x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | √y−1 | | 2 | | √y−1 | |
14 sie 22:39
Eta:
@
Mariusz
A to sobie "pojechałeś"

( a czas na maturze ...."droższy od pieniędzy"
14 sie 23:20
Adamm: (x2−2x)2+(x−4)2=(x2+(i−2)x−4i)(x2+(−i−2)x+4i)
nawet jak chcemy policzyć rozwiązania zespolone, to wiadomość że to suma
dwóch kwadratów wystarcza
15 sie 13:04