DLA JAKICH WARTOŚCI PARAMETRU K
beti19: Proszę pomóżcie w zadaniu z parametrem:
Dla jakich wartości parametru k proste określone równaniami 2x+4y=2−k i x+y=k+1
przecinają się w punkcie należącym do trzeciej ćwiartki układu wspólrzędnych.
stworzyłam sobie układ równań:
| ⎧ | 2x +4y = 2−k | |
| ⎩ | x+y = k+1 | / (−2)
|
⎧ | 2x+4y = 2−k | |
⎩ | (−2x)−2y = (−2k)−2 |
|
2y = − 3k /:2
podstawiłam y do drugiego równania i dostałam :
i od tego momentu nie wiem co dalej zrobić z tym zadaniem jak się to dalej rozwiązuje
![](emots/2/pytajnik.gif)
9 sie 22:47
Adamm: zlokalizuj trzecią ćwiartkę w układzie współrzędnych, i pomyśl jakie nierówności
na x oraz y musisz rozpatrzeć
9 sie 22:49
beti19: no dobrze wiadomo że w 3 ćwiartce x<0 i y <0 i co mam dalej zrobić
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
9 sie 22:54
Antonni:
9 sie 22:54
Adamm: rozwiązać układ nierówności, i koniec
9 sie 22:55
beti19: proszę pomóżcie jak to mam dalej liczyć
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
9 sie 22:55
beti19: czyli mam zrobić tak:
−3k | | 5k+2 | |
| < 0 i |
| < 0 i te nierówności rozwiązać ? |
2 | | 2 | |
9 sie 23:00
Adamm: tak, przeliterować ci jeszcze?
9 sie 23:00
Antonni:
9 sie 23:01
beti19: bardzo dziękuję koledzy
![](emots/2/usmiech2.gif)
jesteście bardzo pomocni
9 sie 23:04