matematykaszkolna.pl
Pochodna z definicji Antonni: Na podstawie definicji oblicz pochodna funkcji f w podanym punkcie x0 f(x)=x2−3x+1 x0=1
 (x2−3x+1)−(−1) x2−3x+2 
f'(1)=limx→1

=limx→1

 x−1 x−1 
Co dalej?
9 sie 22:34
Adamm: x2−3x+2=(x−1)(x−2)
9 sie 22:38
Mila: Rozłożyć licznik na iloczyn i uprościć.
9 sie 22:38
Antonni: Czyli nalezalao rozlozyc trojmian na czynniki Dzieki .Wyjdzie f'(1)=−1
9 sie 22:40
Mila: Tak . f'(x)=2x−3 f'(1)=−1
9 sie 22:54
Antonni: Dzieki Mila
9 sie 22:56
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25
p{2}2
p{81}81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick