Szybkie pytanko, równości
Jasiek: Siemka,
Szybkie pytanko, czy mogę tę równość rozwiązać w taki sposób? x(x−2)=5(x−2)
x(x−2)−5(x+2)=0
(x−5)*(x−2)(x+2)=0
9 sie 21:42
Antonni: Nie
w drugiej linijce ma wielomian stopnia trzeciego a wyjsciowy jest drugiego
9 sie 21:47
mat: Mamy:
x(x−2)=5(x−2)
x(x−2)−5(x−2)=0
(x−2)(x−5)=0
x=2 lub x=5
9 sie 21:47
piotr: x(x−2)−5(x−2)=0
(x−5)(x−2)=0
9 sie 21:48
Jasiek: Dziękuję za pomoc.
@Antonni − właśnie dzięki takim komentarzom, wiem jak w przyszłości radzić sobie z takimi
"problemami". Dziękuję.
9 sie 21:52