qweqwe
imie: ciąg (2x + 1, y ,4x+5) jest arytmetyczny a ciąg (5, y, 45) jest geometryczny rosnacy, oblicz x
i y
użyłem tego wzoru na geometryczny a1*a3=a22 i wyszło √225 czyli 15
i potem podstawiam do a2−a1=a3−a2
i wychodzi mi wynik 13 a powinien być 4
15−2x+1=4x+5−15
co jest źle
9 sie 20:06
mat: (4x+5)−y=y−(2x+1)
4x+5−y=y−2x−1
6x=2y−6
3x=y−3
| 45 | | y | |
| = |
| →225=y2→y=15 lub y=−15 |
| y | | 5 | |
3x=15−3 →x=4
3x=−15−3→x=−6
9 sie 20:10
'Leszek: Masz blad w znaku , powinno byc :15−(2x+1) = 4x +5 −15 ⇒x= 3
9 sie 20:12
'Leszek: Sorry , x = 4
9 sie 20:13
imie: nie widze o którym znaku piszesz
9 sie 20:16
Antonni: I nie zobazysz dopoki nie kupisz anteny satelitarnej .
wyraz a1=2x+1 wiec bierzesz go calego w nawias
9 sie 20:22
Adamm: do matki też tak mówisz?
9 sie 20:32
imie: przepraszam, zdenerwowałem się
9 sie 20:33
mat: ciąg geometryczny rosnący więc cozywiście tylko y=15 jest ok
9 sie 20:47
Mila:
Za wpisy wulgarne blokujemy forumowicza!
9 sie 21:19
imie: nie banujcie mnie:( przepraszam
9 sie 21:25
Mila:
Ostatni raz.
9 sie 21:28
Adamm: trzeba zrobić przykład, by inni zrozumieli
banujemy
9 sie 21:29