Rozwiń w szereg potęgowy
Lippi: f(x)= ex1−x, dla x∊(−1;1). Obliczyłem trzy pierwsze pochodne i mam problem z zapisaniem
ich sumy w ogólnej postaci. Mając podany punkt, wokół którego było rozwinięcie, wstawiałem go
i było to łatwiejsze. Teraz nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Z góry dzięki za pomoc.
9 sie 17:50
Adamm: | | | | 1 | | | | 1 | |
f(n)(x)=ex*[ | * |
| + | * |
| + |
| | | 1−x | | | (1−x)2 | |
| | 2 | | | n! | |
* |
| +...+ |
| ] |
| | (1−x)3 | | (1−x)n+1 | |
dla x=0 mamy
więc promień zbieżności szeregu to 1, jak być powinno
9 sie 18:09
Lippi: Dzięki! Sam zapis chyba rozumiem, ale nie wiem jak mam na niego wpaść mając podobny przykład.
Możesz trochę objaśnić?
9 sie 19:09
9 sie 19:46
Adamm: | | 1 | |
wzór na n−tą pochodną |
| zauważyłem |
| | 1−x | |
na n−tą pochodną e
x już znałem
zastosowałem wzór Leibniza, podstawiłem x=0, skorzystałem z definicji symbolu Newtona,
podstawiłem do wzoru
nie wiem co mam jeszcze wyjaśniać
9 sie 20:15
Lippi: Zrozumiane. Dzięki
9 sie 21:01